top of page

Πρώτη ανοιχτή εκδήλωση του «Rock the Block» με την συμμετοχή πολιτών

Τη Δευτέρα 17 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Rock the Block» στο 3ο Λύκειο Αιγάλεω. Το πρόγραμμα, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το European Urban Initiative - Innovation Action, ακολουθώντας τις αρχές του New European Bauhaus, στοχεύει στην προώθηση της οικονομικά προσιτής κατοικίας και της ενίσχυσης των ζωντανών γειτονιών μέσω τεχνικών επεμβάσεων και δημιουργικών δράσεων.


Στην εκδήλωση κλήθηκαν να συμμετάσχουν ιδιοκτήτες, ενοικιαστές και διαχειριστές πολυκατοικιών, με στόχο την ενημέρωσή τους για το πρόγραμμα, τα κριτήρια επιλεξιμότητας των πολυκατοικιών και τη διαδικασία υποβολής αίτησης για συμμετοχή.

 

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δημήτρης Τζεμπελίκος, εκπροσωπώντας τον Δήμο Αιγάλεω, ο οποίος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ανέφερε την σημασία του προγράμματος για την τοπική κοινωνία.

 


Στη συνέχεια, η project manager του έργου, Στεφανία Γυφτοπούλου, παρουσίασε αναλυτικά τα κριτήρια επιλεξιμότητας για συμμετοχή στο πρόγραμμα, καθώς και τις διαδικασίες υποβολής αίτησης. Τόνισε την ανάγκη για ενεργό συμμετοχή των πολιτών και τη σημασία της διαφανούς και δίκαιης διαδικασίας επιλογής.

 

Η Στέλλα Δαούτη, αρχιτέκτων μηχανικός από το αρχιτεκτονικό γραφείο AREA, παρουσίασε τις κατηγορίες επεμβάσεων που θα υλοποιηθούν στις πολυκατοικίες, δίνοντας έμφαση σε πρακτικές που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση και την αισθητική των κτιρίων, καθιστώντας τα πιο λειτουργικά και φιλικά προς τους κατοίκους.

 

Η Εύα Γρηγοριάδου από την ομάδα Urbana ανέλυσε τις συμπεριληπτικές παρεμβάσεις που επικεντρώνονται στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, προωθώντας τη συμμετοχή όλων των μελών της κοινότητας σε μια διαδικασία συν-δημιουργίας.

 

Η Εύη Παυλάκου, εκπροσωπώντας την Οργάνωση Γη, παρουσίασε τα βιωματικά εργαστήρια αστικής βιολογικής καλλιέργειας και μείωσης της σπατάλης τροφής που θα διοργανωθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, τονίζοντας τη σημασία της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

 

Ο Γιάννης Ζαρίκος, ερευνητής από το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, αναφέρθηκε στην αξιολόγηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, εξηγώντας τις μεθόδους που θα χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση και βελτίωση της απόδοσης αυτής πριν και μετά τις επεμβάσεις.



Μετά τις παρουσιάσεις, ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τους κατοίκους της περιοχής, κατά την οποία απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα και καταγράφηκαν σημαντικές παρατηρήσεις και προτάσεις. Η ενεργή συμμετοχή και το ενδιαφέρον των πολιτών δείχνουν την επιθυμία για βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιοχή τους.

 

Το παρόν έδωσε και ο αντιδήμαρχος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Διεύθυνσης Υπηρεσιών Δόμησης του Δήμου Αιγάλεω, κ. Ηλίας Βαΐου, ο οποίος δήλωσε: «Ο Δήμος Αιγάλεω θα είναι αρωγός στο πρόγραμμα Rock the Block, καθώς αυτό αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της πορείας μας προς την πράσινη ανάπτυξη και την οικοδόμηση μιας ανθεκτικής κοινωνίας με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια».



Ακολουθούν άλλες 3 ανοιχτές εκδηλώσεις στο Αιγάλεω:

 

Τετάρτη 19/6 στις 19:00

 

Τρίτη 25/6 στις 19:00

 

Παρασκευή 28/6 στις 19:00




bottom of page